Thursday 18 June 2015

SUS KEJU KERING



Bahan yang disiapkan

250 ml
air
100 gr
margarin
125 gr
tepung terigu
1/4 sdt
garam
1/2 sdt
baking powder
3 btr
telur
60 gr
keju cheddar

 
Cara membuatnya

1. Ayak tpg terigu+ garam+ baking powder.sisihkan.Didihkan air + margarin hingga mendidih...kecilkan api..masukkan tpg yg tlh diayak td..aduk cpt hingga adonan rata...masak hingga adonan kalis.angkat.biarkan hingga dingin.

 2.  Stlh dingin masukkan telur satu per satu ...aduk hingga telurnya bnr2 terserap ke adonan...adonan sgt pekat....masukkan keju parut...aduk lagi hingga rata.

3. Masukkan adonan ke piping bag..pakai spuit bintang kcl...semprot diatas loyang yg tlh diolesi margarin.

4. Panggang slama 15mnt dgn suhu 190'c.keluarkan dr oven ...stlh dingin...panggang lg dgn suhu 130'c slama 25-30mnt hingga sus nya bnr2 kering.








No comments:

Post a Comment